Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 4 kwietnia 2015

Domowy deser a'la Monte!


Od zawsze uczono nas, że wszystko co domowe to najlepsze! Więc dlaczego nie próbować robić swojskich odpowiedników znanych i lubianych, lecz produkowanych hurtowo pyszności !? Oto jedna z wielu moich propozycji :



 Składniki:

-> 1 szklanka mleka
-> 2 łyżeczki miodu
-> 1,5 łyżki mleka w proszku
-> 2 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego
-> 1.5-2 łyżeczek żelatyny
-> 1 łyżeczka kakao

Wykonanie: 

 Mleko podgrzewamy w garnku [ lecz nie wolno zagotować]. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy miód, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do miseczki przekładamy serek homogenizowany i dolewamy trochę mleka energicznie mieszając[zapobiega to zwarzeniu się serka].




Tak przygotowany serek dodajemy do pozostałego mleka i mieszamy. Teraz kolej wsypać żelatynę. Jednak trzeba pamiętać, że musimy ją dokładnie rozmieszać w mleku, aby nie powstały grudki. Gdy już wszystkie składniki ze sobą połączymy dzielimy mieszaninę na 2 części. Większą przelewamy do miseczki/kubka i czekamy aż lekko wystygnie a następnie wkładamy do lodówki. Do reszty dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy [ mleko musi być dość ciepłe, aby dokładnie rozmieszać kakao]. Odstawiamy na bok. Gdy 1 warstwa lekko stężeje nakładamy ciemną i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

8 komentarzy:

  1. niby domowe, ale jednak z użyciem samych chemicznych produktów. to wcale nie jest zdrowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co tu niby jest takiego chemicznego? Zelatyna, która pochodzi od zwierzat? kakao, ktore pochodzi od rosliny kakaowiec? Mleko w proszku bedace skondensowana, sproszkowana forma zwykłego mleka ( w dodatku z duzo wieksza zawartoscia wapnia niz zwykłe mleko)????? Prosze mnie uswiadomic, bo widocznie cos przeoczyłam

      Usuń
    2. Mleko w proszku to chemia.. chyba, że żyjemy w innych rzeczywistościach :)

      Usuń
  2. A co tu niby jest takiego chemicznego? Zelatyna, która pochodzi od zwierzat? kakao, ktore pochodzi od rosliny kakaowiec? Mleko w proszku bedace skondensowana, sproszkowana forma zwykłego mleka ( w dodatku z duzo wieksza zawartoscia wapnia niz zwykłe mleko)????? Prosze mnie uswiadomic, bo widocznie cos przeoczyłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To, że cos jest pochodzenia naturalnego nie oznacza że jest naturalne. Cukier też powstaje z buraka, glutaminian sodu z drożdzy - wymieniać można w nieskończoność. Mleko w proszku jest wysoko przetworzonym produktem, podobnie jak serek homogenizowany. Proszę sobie poczytać co dzieje się z jego cząsteczkami podczas homogenizacji i podgrzewania do wysokich temperatur. Takie mleko nie dość że nei ma żadnych watości odżywczych, to jest wysoce szkodliwe. A żelatyna na pewno nie jest zdrowym dodatkiem i również powoduje szereg zaburzeń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boże... Aż dziw, że żyjemy! Dobrze, że jeszcze wody mogę się napić. Bo moge...?

      Usuń
  4. Dziekuję, teraz rozumiem komentarz. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń