Oto pomysł na jeden z najszybszych obiadów! Szczególnie dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby spędzić go w kuchni! Ponadto bardzo prosty i smaczny! Serdecznie polecam!
Składniki:
-> Pół szklanki kaszy kuskus
-> Pietruszka
-> Bazylia
-> Mięta
-> Pół garści orzechów włoskich
-> Pietruszka
-> Bazylia
-> Mięta
-> Pół garści orzechów włoskich
-> 1 filet z kurczaka
-> Sól, pieprz, kurkuma,
-> 2 łyżki oliwy z oliwek
-> ¾ łyżki miodu
-> Sok z 1/3 cytryny
-> Cynamon kardamon
Wykonanie:
Kurczaka
kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy.
Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy
wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy i
odstawiamy na kilka minut [około 5].
Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z
niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z
dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą
pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy
orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy.
Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym kurczakiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz