Od zawsze uczono nas, że wszystko co domowe to najlepsze! Więc dlaczego nie próbować robić swojskich odpowiedników znanych i lubianych, lecz produkowanych hurtowo pyszności !? Oto jedna z wielu moich propozycji :
Składniki:
-> 1 szklanka mleka
-> 2 łyżeczki miodu
-> 1,5 łyżki mleka w proszku
-> 2 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego
-> 1.5-2 łyżeczek żelatyny
-> 1 łyżeczka kakao
-> 2 łyżeczki miodu
-> 1,5 łyżki mleka w proszku
-> 2 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego
-> 1.5-2 łyżeczek żelatyny
-> 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy w garnku [ lecz nie wolno zagotować]. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy miód, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do miseczki przekładamy serek homogenizowany i dolewamy trochę mleka energicznie mieszając[zapobiega to zwarzeniu się serka].
Tak przygotowany serek dodajemy do pozostałego mleka i mieszamy. Teraz kolej wsypać żelatynę. Jednak trzeba pamiętać, że musimy ją dokładnie rozmieszać w mleku, aby nie powstały grudki. Gdy już wszystkie składniki ze sobą połączymy dzielimy mieszaninę na 2 części. Większą przelewamy do miseczki/kubka i czekamy aż lekko wystygnie a następnie wkładamy do lodówki. Do reszty dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy [ mleko musi być dość ciepłe, aby dokładnie rozmieszać kakao]. Odstawiamy na bok. Gdy 1 warstwa lekko stężeje nakładamy ciemną i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
niby domowe, ale jednak z użyciem samych chemicznych produktów. to wcale nie jest zdrowe
OdpowiedzUsuńA co tu niby jest takiego chemicznego? Zelatyna, która pochodzi od zwierzat? kakao, ktore pochodzi od rosliny kakaowiec? Mleko w proszku bedace skondensowana, sproszkowana forma zwykłego mleka ( w dodatku z duzo wieksza zawartoscia wapnia niz zwykłe mleko)????? Prosze mnie uswiadomic, bo widocznie cos przeoczyłam
UsuńMleko w proszku to chemia.. chyba, że żyjemy w innych rzeczywistościach :)
UsuńA co tu niby jest takiego chemicznego? Zelatyna, która pochodzi od zwierzat? kakao, ktore pochodzi od rosliny kakaowiec? Mleko w proszku bedace skondensowana, sproszkowana forma zwykłego mleka ( w dodatku z duzo wieksza zawartoscia wapnia niz zwykłe mleko)????? Prosze mnie uswiadomic, bo widocznie cos przeoczyłam.
OdpowiedzUsuńTo, że cos jest pochodzenia naturalnego nie oznacza że jest naturalne. Cukier też powstaje z buraka, glutaminian sodu z drożdzy - wymieniać można w nieskończoność. Mleko w proszku jest wysoko przetworzonym produktem, podobnie jak serek homogenizowany. Proszę sobie poczytać co dzieje się z jego cząsteczkami podczas homogenizacji i podgrzewania do wysokich temperatur. Takie mleko nie dość że nei ma żadnych watości odżywczych, to jest wysoce szkodliwe. A żelatyna na pewno nie jest zdrowym dodatkiem i również powoduje szereg zaburzeń.
OdpowiedzUsuńBoże... Aż dziw, że żyjemy! Dobrze, że jeszcze wody mogę się napić. Bo moge...?
UsuńDziekuję, teraz rozumiem komentarz. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIle ma kal? :)
OdpowiedzUsuń