Ostatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Bez większej chwili zastanowienia postanowiłem wziąć udział! Pozostała jedynie kwestia, które danie okaże się strzałem w dziesiątkę. Po krótkiej chwili zdecydowałem! Wysłałem zgłoszenie... Po kilku dniach pojawiły się wyniki i udało się! Takim oto sposobem zostałem laureatem konkursu oraz posiadaczem nowej książki Konrada Bacy " Kuchnia fit". Dlatego teraz chciałbym podzielić się z Wami zwycięskim przepisem!
Kurczak w szpinaku, czyli zielone naleśniki !
Składniki:
Ciasto:
> 200g mrożonego szpinaku
-> 1 szklanka mleka
-> 1 szklanka gazowej wody mineralnej
-> 3 jajka
-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka oliwy
-> Niewielka ilość soli
-> 1 szklanka mleka
-> 1 szklanka gazowej wody mineralnej
-> 3 jajka
-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka oliwy
-> Niewielka ilość soli
Farsz:
-> 2 piersi z kurczaka
-> 1 ser feta
-> 1 czerwona papryka
-> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie
Panierka
-> 1 jajko
-> 100 g mielonych migdałów/orzechów
Wykonanie:
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy.
Farsz:
Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy.
Szykujemy 2 talerze
-> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu
-> Płytki rozsypujemy migdały
Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz