Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 7 kwietnia 2015

Zapiekane owoce pod koglem-moglem

 
Smaczne i bardzo pożywne danie. W wielu domach ten niegdyś popularny przysmak odszedł w zapomnienie a bardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w  nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem!



Składniki:

-> 1 jabłko
-> 1 banan
-> szczypta cynamonu i kardamonu
-> Garść orzechów
-> 4 żółtka
-> 1.5 łyżki cukru
-> 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180-190C. Kroimy jabłko i banana w kostkę oraz siekamy orzechy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami. Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz