Smaczne i bardzo pożywne danie. W wielu domach ten niegdyś popularny przysmak odszedł w zapomnienie a bardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem!
Składniki:
-> 1 jabłko
-> 1 banan
-> szczypta cynamonu i kardamonu
-> Garść orzechów
-> 4 żółtka
-> 1.5 łyżki cukru
-> 1 łyżka soku z cytryny
-> 1 banan
-> szczypta cynamonu i kardamonu
-> Garść orzechów
-> 4 żółtka
-> 1.5 łyżki cukru
-> 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180-190C. Kroimy jabłko i banana w kostkę oraz
siekamy orzechy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy
przyprawami. Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Oddzielamy
żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy
mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy
do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest
puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz