Schab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję:
Składniki:
Składniki:
-> 1 kotlet schabowy ( około 200g)
-> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało]
-> 5-6 plasterków szynki
-> niewielka ilość śliwowicy
-> Przyprawy: sól, pieprz, chili,
-> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało]
-> 5-6 plasterków szynki
-> niewielka ilość śliwowicy
-> Przyprawy: sól, pieprz, chili,
Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :)
** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście %
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz