Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 18 kwietnia 2015

Cukiniowy tort z sosem bakaliowym !

Przepyszny tort z cukinii z sosem bakaliowym i dżemem jagodowym oraz co najważniejsze zdrowy! Nie ma ani grama mąki! Myślę, że zaskoczy niejedną osobę! Polecam! :)


Składniki:

Ciasto: [ tortownica ok, 20cm]
-->300g cukinii
--> 4 jajka
--> 2 łyżki miodu
--> 100g mielonych migdałów
--> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
--> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
--> cytryna

Cukinię należy zetrzeć na grubych okach. Odstawić na durszlak i zasypać niewielka ilością soli. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 2 łyżki miodu ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min.

W między czasie robimy sos :
Około 100-150g [ mieszanka wg uznania] [kilka odłożyć do dekoracji]
-> suszone figi, daktyle, morele, śliwki kalifornijskie
-> migdały
-> 1 łyżeczka miodu
-> 200ml jogurtu greckiego
-> skórka z cytryny

Pokrojone owoce wrzucasz do garnka z 1 łyżeczką miodu i skórką z cytryny. Zalewamy wszystko 200ml wody. Doprawiając sporą szczyptą kardamonu. Dusimy do czasu, aż owoce zmiękną. Większość wody wyparuje a cała mieszanka nabierze struktury gęstego kiślu. Ściągamy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimny sos mieszamy z 200ml jogurtu greckiego.

Wykonanie:

Upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 3 części. Układamy wg kolejności :
-> placek
-> masa bakaliowa [wybrać wszystkie owoce]
-> placek II
-> dżem jagodowy
-> placek
Dookoła brzegi ciasta smarujemy również masą więc warto sobie zostawić część a nie wszystko dać do środka. Wierzch dekorujemy prażonymi [ przestudzonymi] migdałami oraz suszonymi owocami. Odstawiamy do lodówki na 2-3h.

A później! :D 

2 komentarze:

  1. Czy migdały można zamienić na inne orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o ciasto to nie ma najmniejszego problemu można użyć mielonych orzechów włoskich.

      Usuń