Czas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :)
Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
-> 1 pierś z kaczki
-> 1 jabłko
-> Garść orzechów
-> 1 łyżka miodu
-> ¾ łyżki octu jabłkowego
-> 1 pierś z kaczki
-> 1 jabłko
-> Garść orzechów
-> 1 łyżka miodu
-> ¾ łyżki octu jabłkowego
Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet
nacinając na kształt „ kratki” od strony skórki oraz przyprawiając go
solą pieprzem. Następnie nacieramy z obu stron majerankiem. Nagrzewamy
patelnię [bez tłuszczu]! Smażymy mięso od strony skóry. Pozwoli to
wytopić znaczną ilość tłuszczu. Po około 2 minutach obracamy na drugą
stronę i ponownie smażymy 2 minuty. Przekładamy do naczynia
żaroodpornego i pieczemy około 15-20 min w zależności od grubości mięsa.
Bardzo ważne jest, aby mięso było ustawione skórą do góry! W
niewielkiej misce mieszamy miód z octem. Z jabłka odkrawamy wierzch.
Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do
powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do
piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy
folią aluminiową i odstawiamy na około 5-8 minut dzięki czemu mięso
zatrzyma soki. Kroimy i delektujemy się przepysznym smakiem. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz