Jest to jedna z moich ulubionych propozycji na przekąskę/kolację! Idealna dla osób, które cenią sobie dobry smak, lecz niestety nie mają zbyt wiele czasu, który mogą spędzić w kuchni! Dodatkowo warto przypomnieć, że po takim daniu bogatym w szpinak należy wypić szklankę soku z pomarańczy co znacznie zwiększy ilość wchłoniętego żelaza zawartego w szpinaku! :)
Składniki:
> 1/3 paczki mrożonego szpinaku
-> 1 bułka
-> 1 jajko
-> 1 bułka
-> 1 jajko
Wykonanie:
W garnku rozmrażamy szpinak. Gotujemy tak długo, aż odparuje znaczna
część wody. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz dużą ilością ziół.
Z bułki kroimy sam szczyt [ tak aby mieć dostęp do wnętrza] wydrążamy
środek. Bułkę napełniamy szpinakiem [ mocna ugniatać aby zostawić w
środku miejsce na jajko]. Dajemy do piekarnika rozgrzanego na 170stopni
na 10 min. Po tym czasie wbijamy jajko [ uwaga aby nie wypłynęło
białko]. Ponownie umieszczamy w piecu na około 10 min [ żółtko półpłynne].
Z A P A M I Ę T A J !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz