Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 2 kwietnia 2015

Kokosowo-limonkowa manna z karmelem

Wstaje kolejny poranek a wraz z nim dzień pełen wyzwań i przeciwności losu. Aby wstawić im czoła potrzebna jest porządna dawka energii z samego rana! Najpopularniejsze w Polsce kanapki nie są idealnym rozwiązaniem gdyż powodują szybko powracające uczucie głodu! A może wrócić do dzieciństwa i przypomnieć sobie gdy babcie karmiły nas kaszką manną!? Idealne źródło energii na długi czas! Ale tradycyjna kaszka? Eee trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę! 


Składniki: 

-> 1 szklanka mleka
-> 4 -5 łyżek kaszy manny
-> 3 łyżki wiórek kokosowych
-> Sok z 1 limonki
-> 2-3 łyżki cukru
-> Odrobina wody

Wykonanie: 

Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy kaszę i gotujemy około 4-5 minut ciągle mieszając. W tym czasie 2 ręką wyciskamy sok z limonki. Pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ściągamy z ognia. Na patelnię wysypujemy cukier i zalewamy 3 łyżkami wody. Nie mieszając pozostawiamy aż do osiągnięcia brązowej barwy. Karmel przekładamy do naczynek* i na gorący nakładamy masę z kaszy. Odstawiamy na kilka minut aż karmel zastygnie. Przekładamy na talerz do góry dnem.

*osobiście w tym przepisie użyłem form silikonowych do wypieków muffinek, gdyż ułatwia to bardzo wyjęcie zawartości ;p 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz