Pomysł nie tylko na niedzielny obiad, ale również może stanowić idealny lunch do pracy ;) Prosty i szybki w wykonaniu a smaczny i zdrowy ! :)
Składniki:
-> 1kg mielonego mięsa z udźca indyka
-> Garść roszponki/rukoli
-> 1 paprykę czerwoną
-> Sól, pieprz, chilli,
-> Natkę pietruszki
-> 1 łyżkę musztardy francuskiej
-> Garść roszponki/rukoli
-> 1 paprykę czerwoną
-> Sól, pieprz, chilli,
-> Natkę pietruszki
-> 1 łyżkę musztardy francuskiej
-> 1/3 opakowania sera feta
Wykonanie:
Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę
pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie
potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty”.
Nagrzewamy piekarnik na 200C. Formę [ najlepiej keksówkę] wykładamy
papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak
forma do pieczenia.
Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to
roszponka/rukolą.
Zwijamy w kształt klopsa.
Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu
utrzymania soków w mięsie.
Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy
zwilżony papier do pieczenia i tak trzymamy w piekarniku przez 35 minut.
Po tym czasie
zdejmujemy papier i trzymamy w piekarniku dodatkowe 10-12
minut. Kolejno wyjmujemy mięso z formy i zostawiamy na około 2 minuty
aby zachowało soczystość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz