Baner

Wyszukaj na blogu

niedziela, 15 listopada 2015

Pieczony królik

  Królik jest przepysznym mięsem, delikatnym i bardzo zdrowym, jednak bardzo wymagającym i strasznie łatwo jest go wysuszyć na wiór! :)


Składniki: 
-> 1 królik
->3-4 ząbki czosnku
-> 2 cebule
-> 2 marchewki (opcjonalnie)
-> Sól, pieprz,zioła prowansalskie
-> Masło

Wykonanie:
Królika kroimy na kawałki. Dokładnie myjemy i lekko obsmażamy na patelni z dodatkiem masła, czosnku (kroimy na duże kawałki z pozostawieniem skóry). Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Cebulę obrać, wyłożyć na naczynie . Na królika nanieść niewielką ilość masła. Przykrywamy.  Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 150C, piec około 50-60 minut. Po tym czasie ustawiamy 200C i pozostawiamy dodatkowo 20 minut. Mięso jest mięciutkie i soczyste.  Proponuję podać  z pieczonymi ziemniakami.





2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i do tego przypiekane ziemniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na moje oko to jest on wyschły na wiór

    OdpowiedzUsuń