Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 2 marca 2016

Bananowe serniczki z dżemem jeżynowym.


W dzisiejszej propozycji pyszne śniadanie na bazie białego sera z bananami! Myślę, że zasmakuje każdemu! :)

 
Składniki:

-> 100g sera białego
-> 1 jajko
-> 1 banan
-> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka płatków owsianych
->1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Ser biały, jajko, mąkę oraz płatki owsiane wraz z miodem umieszczamy w jednej misce. Mieszamy ze sobą. Kroimy banana na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Blendujemy na gładki płyn. Masa powinna być dość gęsta w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki. Serniczki formujemy najlepiej przy pomocy zwilżonych dłoni i smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po
2-3 minuty z każdej strony. Bardzo ważne, aby smażyć je na małym ogniu gdyż szybko się przypalają. Najlepiej smakują podane na gorąco wraz z dżemem o dość kwaśnym smaku np. jeżynowy bądź z czarnej porzeczki.




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie racuchy na bazie twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniczki z patelni, choć z bananem ich jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę ze można by tez je upiec, spróbuje )

    OdpowiedzUsuń
  4. a jakby tak zrobić z nich gofry??
    próbował ktoś??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nie próbowałem żadnej wersji :) co do gofrów to na blogu jest przepis na bazie serka mascarpone :) kiedyś też robiłem z serka wiejskiego :)

      Usuń
  5. ile one mają kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny pomysł na zdrowe, słodkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń