Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 2 kwietnia 2015

Placek nie do końca po węgiersku.



Tradycyjny placek po węgiersku jest uwielbiany niemalże przez wszystkich.. Szczerze mówiąc to na palcach jednej ręki mógłbym policzyć kto za nim nie przepada. Lecz nie ma rzeczy, których nie można jeszcze poprawić! Dlatego polecam :

Składniki :

Na placki : 

-> 1kg ziemniaków
-> 2 jajka
-> 1 paczka szpinaku (450g)
-> 1 ser feta
-> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
-> 3 ząbki czosnku
-> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk  

Na gulasz: 

-> 1 kg łopatki wieprzowej 
-> 500g pieczarek
-> 1 cebula
-> 3 ząbki czosnku 
-> 3 papryki czerwone
 -> 2-3 łyżki mąki
-> sól, pieprz, słodka papryka
-> 3 ziarna ziela angielskiego 
-> jogurt naturalny na wierzch

Wykonanie: 

Placki : 

Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozmrażamy szpinak na patelni z dodatkiem soli i papryki. Mieszamy szpinak z ziemniakami i czekamy około 30 minut. Następnie dodajemy rozdrobiony w palcach ser feta oraz 2 jajka i mąkę. Przyprawiamy dość sporą ilością pieprzu i lubczyku. Czosnek ścieramy na tarce na drobnym sicie. Wszystko dokładnie mieszam.






 









Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony.





 Gulasz:

Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina słodkiej papryki.  W tym czasie obieramy pieczarki ze skórki i dokładnie płuczemy. Siekamy w paski. Dodajemy do podsmażonego mięsa i przykrywamy pokrywką. Myjemy i kroimy paprykę w kostkę. Dodajemy do lekko podduszonego mięsa. Wrzucamy ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli w trakcie duszenia wydzieliła się zbyt mała ilość wywaru można podlać bulionem warzywnym. Na sam koniec gotowania sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, przelać do sosu i zagotować. 
Podawać niewielką ilość sosu na każdy placek z góry polać jogurtem naturalnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz