Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 1 kwietnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej na płatkach owsianych!


Obecnie żyjemy w XXI wieku, w którym świat kreowany jest przez modę... Słowo to zawsze kojarzy się ludziom z ubraniami, zachowaniem itp. jednak wbrew tej powszechnej opinii tak nie jest... Moda jest słowem znacznie szerszym i odnosić się może również do gotowania... I tak we współczesnym świecie "modna" stała się dieta bezglutenowa, dla jednym przymusowa, dla innych z wyboru.. W związku z tym zauważa się trend wzrostowy popularności kaszy jaglanej.. Ten składnik jest idealny zarówno dla dań na słodko jak i na słono. A oto jeden z wielu przykładów wykorzystania kaszy jaglanej ! Wykonanie jest dziecinnie proste a efekt oszałamiający! 


-> ½ szklanki kaszy jaglanej
-> 15dag pieczarek

-> 1 mała cebula

-> 2 ząbki czosnku

-> ½ natki pietruszki

-> 1 łyżka mąki

-> 1 łyżka otrębów

-> 1 jajko

-> Płatki owsiane


Nastawiamy 1 szklankę wody do gotowania. Kaszę przepłukujemy kilka razy gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku. Trzymamy na ogniu i po około 20 minutach powinna być gotowa. W tym czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą papryczki chilli. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Wsypujemy mąkę i otręby [ ilość zależna od konsystencji masy]. Formujemy kotlety i obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą po kilka minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz