Obecnie żyjemy w XXI wieku, w którym świat kreowany jest przez modę... Słowo to zawsze kojarzy się ludziom z ubraniami, zachowaniem itp. jednak wbrew tej powszechnej opinii tak nie jest... Moda jest słowem znacznie szerszym i odnosić się może również do gotowania... I tak we współczesnym świecie "modna" stała się dieta bezglutenowa, dla jednym przymusowa, dla innych z wyboru.. W związku z tym zauważa się trend wzrostowy popularności kaszy jaglanej.. Ten składnik jest idealny zarówno dla dań na słodko jak i na słono. A oto jeden z wielu przykładów wykorzystania kaszy jaglanej ! Wykonanie jest dziecinnie proste a efekt oszałamiający!
-> ½ szklanki kaszy jaglanej
-> 15dag pieczarek
-> 1 mała cebula
-> 2 ząbki czosnku
-> ½ natki pietruszki
-> 1 łyżka mąki
-> 1 łyżka otrębów
-> 1 jajko
-> Płatki owsiane
Nastawiamy 1 szklankę wody do gotowania. Kaszę przepłukujemy kilka
razy gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku. Trzymamy na ogniu i po około 20
minutach powinna być gotowa. W tym czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem
i przysmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki
posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z
grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby
są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko ze sobą mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą
papryczki chilli. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Wsypujemy mąkę i otręby [ ilość zależna od konsystencji masy]. Formujemy
kotlety i obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanej patelni
z oliwą po kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz