Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 9 lipca 2015

Domowe bounty z kaszy jaglanej.

 Domowa wersja znanych batoników bounty :)



Składniki:


-> 250g wiórków kokosowych

-> 1 szklanka kaszy jaglanej

-> 3 szklanki wody

-> 1-2 laski wanilii

-> 1-2 łyżeczki miodu

-> 200g czekolady [ 80% kakao]


 Wykonanie:


Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin [ można zostawić na noc]. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, która pozostała przekładamy do garnka i dolewamy kolejną szklankę. Gotujemy pod przykryciem, aż niemal cała woda się wchłonie. Ściągamy naczynie, dodajemy wiórki kokosowe, miód oraz ziarna wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy na jednolitą masę [ można przy użyciu widelca bądź tłuczka do ziemniaków.  Gotową masę przekładamy do kwadratowego bądź prostokątnego naczynia o grubości około 3-4 cm [w  zależności od preferencji].  Wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Pod koniec upływającego czasu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając do czekolady wody, aby uzyskać półpłynną konsystencję. Wyjmujemy naszą masę z lodówki i przekładamy najlepiej na deskę do krojenia. Polewamy wierzch oraz brzegi czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby stężała czekolada. Następnie w pozostałej czekoladzie maczamy dna naszych batoników. Do lodówki na kolejne 45 minut i gotowe.

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery można również posłodzić czekoladę. 





8 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję ten przepis. Uwielbiam klasyczne Bounty, ale taka zdrowsza wersja bardziej mi pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Mam wielką ochote na coś zdrowego i kokosowego :) Strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry.
    Poprawna forma to "wiórków kokosowych". Źródło: słownik PWN.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że wiórkowce tego nie wiedziały, bo jeszcze by smakowały inaczej ;)

      Usuń
  4. Na bank wypróbuję :) Inspiracja na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba Można od razu ugotowac kaszę, prawda? Czy konieczne trzeba ja namaczac?

    OdpowiedzUsuń