Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 9 lutego 2016

Domowe ciasto "Kinder mleczna kanapka"

Dziś troszeczkę mniej zdrowo, ale każdemu od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru
"Kinder mleczna kanapka". 





Składniki: 

Biszkopt:

-> 6 jajek
-> ¾ szklanki cukru
-> 90g mąki
-> 35g kakao
-> Szczypta soli
-> Łyżeczka soku z cytryny
-> 2 łyżki oleju
-> 2 łyżki mleka

Krem:

-> 250g masła
-> ½ szklanki mleka
-> 1 łyżka cukru
-> 1 łyżeczka cukru waniliowego
-> 2 szklanki mleka w proszku

Polewa:

-> 100 g gorzkiej czekolady
-> 50g masła

Wykonanie: 

Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę w wysokim naczyniu. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier. Gdy już składniki dobrze się połączą kolej na żółtka, również pojedynczo. Gdy masa zgęstnieje skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą oraz mlekiem i chwilę miksujemy. Mąkę oraz kakao przesiewamy i dokładnie mieszamy przy użyciu łyżki. Blachę wykładamy pergaminem ( najlepiej wcześniej ją natłuścić) i pieczemy 30 minut  w 180C. Po wystudzeniu przekrajamy na dwie równe połowy.

Krem:
Do ½ szklanki mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masło ( w temperaturze pokojowej) ucieramy na gładko. Stopniowo dodając mleko ciągle miksujemy. Następnie porcjami dodajemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka). 
* pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie.
Polewa:
Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści.
Wykończenie:
Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim plackiem, który polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 2h. 





19 komentarzy:

  1. Pyszności taka kanapka domowa :) Bo kto to wie co tam jest w tej kupnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację ! :) a tak to chociaż wiadomo co się je :)

      Usuń
  2. na jaką blaszkę jest ta porcja?
    czy podczas rozpuszczania cukrów w mleku to mleko podgrzewamy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na standardową blachę 20x35cm. Jeśli chodzi o podgrzewanie to zależy ile cukru się dodaje. W oryginale było 1/2 szklanki (wtedy należy podgrzać, lecz przed dodaniem do masła ostudzić) z racji, że zmniejszyłem znacznie ilość cukru to taka ilość rozpuściła się w zimnym mleku :)

      Usuń
    2. Czy trzeba dać mleko w proszku czy można to czymś zastąpić? 😉

      Usuń
    3. Witam,
      kiedyś spotkałem się z wersją gdzie użyto serka mascarpone, jednak oczywiście znacznie zmieni to smak ciasta :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Jakie mleko w proszku dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie mleko w proszku dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba w proszku czy można z butelki

    OdpowiedzUsuń
  6. Należy użyć obu, mleko w butelce do rozpuszczania cukru, mleko w proszku musi być gdyż ono nadaje ciastu specyficzny smak :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam taki przepis jednak mleko w proszku nie całkiem się zmieszało zostały grudki pomimo miksowania co jest nie tak??

      Usuń
  7. Jeśli chodzi o markę to dowolne :) Ja akurat używałem firmy Gostyń. :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam mleczną kanapkę, muszę spróbować Twojej wersji home-made! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę w końcu wypróbować to ciasto :) wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń