Szarlotka i koktajl? Kasza i koktajl? A jednak idealne połączenie! Pyszne i sycące nada się jako śniadanie bądź przekąska! Na pewno zaskoczycie niejedną osobę!
Składniki:
-> 1 jabłko
->50 gramów kaszy jaglanej
-> 300-400 ml mleka
-> ½ łyżeczki cynamonu
-> 0,5 łyżeczki imbiru
-> miód [ w zależności od preferencji]
Wykonanie:
Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sitku. 2/3 mleka wlewamy do garnka i wsypujemy kaszę. W tym czasie dokładnie myjemy jabłko, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko aż kasza wchłonie całość mleka. Przekładamy do misy blendera dodajemy miód i przyprawy oraz mleko [ ilość w zależności jaką konsystencję chcecie otrzymać]. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sitku. 2/3 mleka wlewamy do garnka i wsypujemy kaszę. W tym czasie dokładnie myjemy jabłko, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko aż kasza wchłonie całość mleka. Przekładamy do misy blendera dodajemy miód i przyprawy oraz mleko [ ilość w zależności jaką konsystencję chcecie otrzymać]. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Awww <3 muszę to wypróbować :D
OdpowiedzUsuńmożna dodać zamiast zwykłego mleka, robione mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńmożna dodać zamiast zwykłego mleka, robione mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńZ technicznej strony jak najbardziej :) Jednak takie mleko zmieni dość znacznie smak koktajlu.
Usuń