Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie!
Składniki:
1 cukinia
80g kaszy jaglanej
½ cebuli
½ puszki pomidorów
Sól, pieprz, bazylia, czosnek
Wykonanie:
Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około
2-3 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli
wyzwolić orzechowy posmak. Następnie odmierzamy około szklankę wody i
zagotowujemy z solą. Do wrzącej wody przekładamy kaszę [ uwaga przy obu
gorących składnikach woda może wykipieć]. Gotujemy pod przykryciem aż kasza
wsiąknie cała wodę [ około 15 minut]. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy w rondelku. Gdy cebulka się
zeszkli dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy kilka chwil. Dodajemy
pomidory z puszki. Wszystko dusimy pod przykryciem i doprawiamy pieprzem oraz
ziołami. Gdy nasza kasza już się ugotuje przekładamy do miski i czekamy, aby
lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą
chilli. Wszystko mieszamy.
Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z
niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do
gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W
między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa.
Przy
pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową
cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty.
Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy
polewamy sosem pomidorowym.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz