Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 21 kwietnia 2015

Pieczona pierś z kaczki w 30 minut! :)

Czas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :) 

 
Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
-> 1 pierś z kaczki
-> 1 jabłko
-> Garść orzechów
-> 1 łyżka miodu
-> ¾ łyżki octu jabłkowego

 
Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt „ kratki” od strony skórki oraz przyprawiając go solą pieprzem. Następnie nacieramy z obu stron majerankiem. Nagrzewamy patelnię [bez tłuszczu]! Smażymy mięso od strony skóry. Pozwoli to wytopić znaczną ilość tłuszczu. Po około 2 minutach obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15-20 min w zależności od grubości mięsa. Bardzo ważne jest, aby mięso było ustawione skórą do góry! W niewielkiej misce mieszamy miód z octem. Z jabłka odkrawamy wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 5-8 minut dzięki czemu mięso zatrzyma soki. Kroimy i delektujemy się przepysznym smakiem. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz