Baner

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis!

Ostatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Bez większej chwili zastanowienia postanowiłem wziąć udział! Pozostała jedynie kwestia, które danie okaże się strzałem w dziesiątkę. Po krótkiej chwili zdecydowałem! Wysłałem zgłoszenie... Po kilku dniach pojawiły się wyniki i udało się! Takim oto sposobem zostałem laureatem konkursu oraz posiadaczem nowej książki Konrada Bacy " Kuchnia fit". Dlatego teraz chciałbym podzielić się z Wami zwycięskim przepisem! 

Kurczak w szpinaku, czyli zielone naleśniki ! 



Składniki:
Ciasto:
> 200g mrożonego szpinaku
-> 1 szklanka mleka
-> 1 szklanka gazowej wody mineralnej
-> 3 jajka
-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka oliwy
-> Niewielka ilość soli
 
Farsz:
 
-> 2 piersi z kurczaka
-> 1 ser feta
-> 1 czerwona papryka
-> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie
Panierka
-> 1 jajko
-> 100 g mielonych migdałów/orzechów

Wykonanie:

Ciasto:

Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy.

Farsz:

Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy.

Szykujemy 2 talerze
-> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu
-> Płytki rozsypujemy migdały

Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz