Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 1 kwietnia 2015

Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem

Marchewka jako deser? Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D 

Składniki jakie potrzebujemy : 

-> 1 duża marchew
-> ½ szklanki wody kokosowej
-> 1 świeżo starty kokos
-> 1 białko
-> 1 łyżka miodu
-> 60g płatków owsianych



Wykonanie jest jest banalnie proste! :D 


Marchewkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Otwieramy kokos*. Wodą z środka zalewamy marchewkę. Gotujemy do czasu aż zmięknie. W tym czasie zagotowujemy wodę i zalewamy nią płatki owsiane, pozostawiamy na kilka minut. Kokos trzemy. Gdy marchewka jest już miękka przekładamy płatki owsiane i gotujemy jeszcze kilka minut, dosładzamy miodem. Do kielicha blendera dajemy otrzymaną masę oraz niemalże całość kokosa. Miksujemy na gładką masę. W naczynku oddzielamy białko od żółtka i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę**. Dodajemy ją do masy marchewkowej i delikatnie ze sobą łączymy przy użyciu łyżki. Przekładamy do kielicha, dekorujemy płatkami kokosa i trzymamy w lodówce, najlepiej całą noc.

* a oto filmik, który pokaże Wam jak prosto otwierać orzech kokosowy
** pamiętajcie, aby przed zjedzeniem surowego białka dokładnie sparzyć jajko ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz