Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 4 kwietnia 2015

Klops z indyka z nadzieniem

Pomysł nie tylko na niedzielny obiad, ale również może stanowić idealny lunch do pracy ;) Prosty i szybki w wykonaniu a smaczny i zdrowy ! :) 


Składniki:

-> 1kg mielonego mięsa z udźca indyka
-> Garść roszponki/rukoli
-> 1 paprykę czerwoną
-> Sól, pieprz, chilli,
-> Natkę pietruszki
-> 1 łyżkę musztardy francuskiej 
-> 1/3 opakowania sera feta

Wykonanie: 

Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty”. Nagrzewamy piekarnik na 200C. Formę [ najlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia.
  Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą.





Zwijamy w kształt klopsa.
 


 Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie.

 
Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia i tak trzymamy w piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie 
zdejmujemy papier i trzymamy w piekarniku dodatkowe 10-12 minut. Kolejno wyjmujemy mięso z formy i zostawiamy na około 2 minuty aby zachowało soczystość. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz