Domowa wersja limonkowej Ricotty. Jest to bardzo popularny deser we Włoszech, niestety w Polsce nie zyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Jest lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre!
Składniki:
Placek:
-> 250g sera Ricotta
-> 150g jogurtu greckiego
-> 2 jajka
-> Sok z limonki
-> Skórka z połowy limonki
-> 1-2 łyżki miodu
Salsa:
-> 300 g świeżych truskawek
-> Sok z połowy limonki
-> Szczypta chilli
-> Garść świeżej mięty
-> 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Ricotte przekładamy na durszlak i pozostawiamy na około 30
minut, tym samym pozbywając się nadmiaru
wody. Kolejno przekładamy do miski, dokładamy jogurt grecki, ścieramy skórkę z
limonki, oraz wyciskamy sok. Jajka przed dodaniem roztrzepujemy. Dosładzamy
miodem i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wykładamy
papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w
temperaturze 180C
[ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło.
[ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło.
Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z
ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy na drobną kostkę. Siekamy liście mięty.
Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy.
Chłodzimy w lodówce około 30 minut.
Salsę wykładamy na placek. Ozdabiamy świeżą miętą.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości jest forma ?
OdpowiedzUsuń