Nie zawsze chałwa musi się kojarzyć z czymś tuczącym i niezdrowym.
Domowa chałwa
Składniki:
-> 60g słonecznika
-> 40g sezamu
-> 1-2 łyżeczki miodu
-> 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Przekładamy
ziarna do misy blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę
przerzucamy do misy i zaczynamy wyrabiać ręką stopniowo dodając kakao z miodem. Musimy uzyskać konsystencję
plastyczną. Formujemy dowolny kształt.
Uwieeelbiam chałwę i zawsze ubolewam, że jest taka kaloryczna i pełna cukru. Zapisuję i niedługo wypróbuję :) Dam znać jak wyszło bo zapowiada się super! :)
OdpowiedzUsuńTeż robię podobną chałwę już od dawna. Z tym, że proporcje u mnie są za każdym razem inne :) Ile czego akurat mam. Dodaję też siemię lniane, a ostatnio również orzechy. Pyszności. Wszyscy w domu chwalą i jednogłośnie twierdzą, że lepsza niż ze sklepu. Polecam!
OdpowiedzUsuń