Domowe mleko kokosowe.
Składniki:
-> 1 szklanka świeżo otwartych wiórek kokosowych
-> 2 szklanki wody
-> 2 szklanki wody
Wykonanie:
Wiórki zalewamy jedną szklanką gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem na około 2-2.5h. Kolejno przekładamy do blendera i zalewamy dodatkowo ½ szklanką wrzątku. Miksujemy przez kilka minut. Nad czystą miską rozkładamy gazę, na którą wykładamy zawartość blendera. Czekamy chwilę aż mleko wpłynie do środka a następnie mocno wyciskamy pozostałość. Resztę wytłoczyn znów przekładamy do blendera i zalewamy ½ szklanką wrzątku i powtarzamy czynność. Ostatecznie otrzymujemy pyszne domowe mleko kokosowe, które można wykorzystać na wiele sposób. Przechowywać najlepiej w lodówce przez kilka dni zamknięte. Może dojść do rozwarstwienia mleka w zależności od ilości tłuszczu gdy będzie długo w lodówce. Wystarczy wstrząsnąć, zebrać górę i np. wykorzystać do bitej śmietany. Pozostała maź z kokosa również może zostać wykorzystana!
takie domowe jest najlepsze!
OdpowiedzUsuń