Smaczne, pyszne i zdrowe śniadanie z wykorzystaniem rzadko
jadanych u nas płatków ryżowych.
Składniki:
1 banan
30-40 ml wody
200ml mleka
( kokosowe lub zwykłe)
1/2 dojrzałego awokado
2-3 łyżeczki kakao
3 łyżki płatków ryżowych
30-40 ml wody
200ml mleka
( kokosowe lub zwykłe)
1/2 dojrzałego awokado
2-3 łyżeczki kakao
3 łyżki płatków ryżowych
Wykonanie:
Do małego rondelka przelewamy
wodę wraz z mlekiem. Trzymamy na ogniu, aż zacznie wrzeć. Dodajemy
drobno pokrojonego banana oraz płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu,
aż płatki zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z gazu. Odstawiamy
do ostudzenia. Obieramy awokado ze skórki. Płatki dzielimy na 2
części. Pierwszą z nich wkładamy do misy blendera i dodajemy awokado. Miksujemy
do uzyskania gładkiej konsystencji około 30-60 sek. Otrzymany krem przekładamy
do naczynka. Podobnie robimy z 2 częścią, jednakże tam dodajemy kakao zamiast
awokado. Przekładamy do naczynka z rozróżnieniem na warstwy. Odstawiamy do
lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie krem jest gotowy do spożycia. Dekorujemy
świeżą miętą.
Smacznego.
pyszny, prosty i lekki deser :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, fajnie i prosto. Czego chcieć więcej :) Bardzo ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pychotka :)
OdpowiedzUsuń