Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 20 maja 2015

Dwukolorowy krem ryżowy.

Smaczne, pyszne i zdrowe śniadanie z wykorzystaniem rzadko jadanych u nas płatków ryżowych.




Składniki: 


1 banan
30-40 ml wody
200ml mleka 

( kokosowe lub zwykłe)
1/2 dojrzałego awokado
2-3 łyżeczki kakao
3 łyżki płatków ryżowych

Wykonanie:

Do małego rondelka przelewamy wodę wraz z mlekiem. Trzymamy na ogniu, aż zacznie wrzeć. Dodajemy drobno pokrojonego banana oraz płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu, aż płatki zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z gazu. Odstawiamy do ostudzenia. Obieramy awokado ze skórki. Płatki dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich wkładamy do misy blendera i dodajemy awokado. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji około 30-60 sek. Otrzymany krem przekładamy do naczynka. Podobnie robimy z 2 częścią, jednakże tam dodajemy kakao zamiast awokado. Przekładamy do naczynka z rozróżnieniem na warstwy. Odstawiamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie krem jest gotowy do spożycia. Dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego. 


3 komentarze:

  1. Smacznie, fajnie i prosto. Czego chcieć więcej :) Bardzo ciekawa propozycja.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń