Baner

Wyszukaj na blogu

piątek, 1 maja 2015

Tort kokosowo-limonkowy


Kokos i limonka zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń! Dodatkowo z mascarpone... wręcz uwielbiam! Zachęcam do wypróbowania! 
 



Biszkopt [składniki][20cm]:

-> 4 jajka
-> ½ szklanki drobnego cukru
-> 1 szklanka mąki pszennej
-> ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt [wykonanie]: 

Białka oddzielamy od żółtek. Z dodatkiem soli ubijamy je na sztywną pianę. Gdy będzie już gotowa dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie  ubijając stopniowo  przekładamy żółtka. 2 rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać do biszkoptu delikatnie mieszając. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Do wcześniej nagrzanego piekarnika na 170C wstawiamy tortownicę na 30-40 minut ciągle pilnując aby nie przypalić. Wyjmujemy i odkładamy aby ostygło.
W czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem. 

Krem [składniki]:

Do tego potrzebujemy:
-> 1 opakowanie serka mascarpone
-> 1 jogurt grecki
-> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji
-> Sok z połowy limonki
-> Skórka z połowy limonki
-> 0.5 kg truskawek 

Krem [wykonanie];

Przygotowanie wkładki jest banalnie proste. Serek mascarpone rozbijamy mikserem. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy ze sobą. Gdy otrzymamy gładką , jednolitą masę wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy ze sobą dokładnie. Następnie wysikamy sok z limonki [ można dodać więcej jeśli ktoś lubi smak bardziej kwaśny] oraz ścieramy skórkę z niej skórkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Wykończenie:
 
Gdy biszkopt już nam ostygnie wyjmujemy i kroimy go na pół. Dolny talerz smarujemy kremem kokosowym a na niego gęsto układamy przekrojone na pół truskawki . Truskawki przykrywamy cienką warstwą kremu. Na to kładziemy 2 biszkopt. Pozostałość kremu rozsmarowujemy na górze oraz po bokach tortu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz układamy na wierzch pokrojone truskawki. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc [ minimum 1-2] aby ciasto się połączyło.

Smacznego! J

1 komentarz: