Kokos i limonka zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń! Dodatkowo z mascarpone... wręcz uwielbiam! Zachęcam do wypróbowania!
Biszkopt [składniki][20cm]:
-> 4 jajka
-> ½ szklanki drobnego cukru
-> 1 szklanka mąki pszennej
-> ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt [wykonanie]:
Białka oddzielamy od żółtek. Z dodatkiem soli ubijamy je na
sztywną pianę. Gdy będzie już gotowa dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując.
Następnie ubijając stopniowo przekładamy żółtka. 2 rodzaje mąk oraz
proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać do biszkoptu
delikatnie mieszając. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy
masę. Do wcześniej nagrzanego piekarnika na 170C wstawiamy tortownicę na 30-40
minut ciągle pilnując aby nie przypalić. Wyjmujemy i odkładamy aby ostygło.
W czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na
krem.
Krem [składniki]:
Do tego potrzebujemy:
-> 1 opakowanie serka mascarpone
-> 1 jogurt grecki
-> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji
-> Sok z połowy limonki
-> Skórka z połowy limonki
-> 0.5 kg truskawek
Krem [wykonanie];
Przygotowanie wkładki jest banalnie proste. Serek mascarpone
rozbijamy mikserem. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy ze sobą. Gdy otrzymamy
gładką , jednolitą masę wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy ze sobą dokładnie.
Następnie wysikamy sok z limonki [ można dodać więcej jeśli ktoś lubi smak
bardziej kwaśny] oraz ścieramy skórkę z niej skórkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej
masy.
Wykończenie:
Gdy biszkopt już nam ostygnie wyjmujemy i kroimy go na pół.
Dolny talerz smarujemy kremem kokosowym a na niego gęsto układamy przekrojone
na pół truskawki . Truskawki przykrywamy cienką warstwą kremu. Na to kładziemy
2 biszkopt. Pozostałość kremu rozsmarowujemy na górze oraz po bokach tortu.
Obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz układamy na wierzch pokrojone truskawki.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc [ minimum 1-2] aby ciasto się połączyło.
Smacznego! J
Super połączenie!
OdpowiedzUsuń