Obecnie mamy sezon na rabarbar więc aż żal nie wykorzystać go do zrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania!
Składniki:
Ciasto:
-> 5 jajek
-> 3 szklanki maki tortowej
-> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 szklanka cukru
-> 1 szklanka mleka
-> 1 szklanka oleju
-> 1 cukier waniliowy
-> Kostka świeżych drożdży
Kruszonka:
-> 40-45 g cukru ( najlepiej puder, ale zwykły też może być)
-> 80g masła [temperatura pokojowa]
-> 120g mąki pełnoziarnistej
Dodatkowo:
-> 1-1.5 kg rabarbaru
Wykonanie:
Ciasto jest banalne w wykonaniu, krótki czas przygotowania a
efekt bardzo smaczny!
Do jego wykonania najlepiej jest użyć naczynia ( garnka) o
dużej średnicy. Bardzo ważne, aby zachować odpowiednią kolejność składników.
Jako pierwsze, na dno kruszymy kostkę drożdży, które zasypujemy cukrem ( zwykły
+ waniliowy). Kolejno wylewamy letnie mleko ( troszkę podgrzać, lecz nie za
mocno bo zabije to nasze drożdże). Na wierzch rozlać olej oraz jajka, które
wcześniej należy roztrzepać w misce. Na samą górę wsypujemy przesianą mąkę i
szczypta soli. NIC NIE MIESZAMY. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 2-2.5 godziny.
W przerwie obieramy rabarbar ze skórki, kroimy na kawałki
około 1-2 cm i dokładnie płuczemy. Przekładamy na durszlak.
Kruszonkę przygotowujemy jakoś 20 minut przed końcem czasu.
Do naczynia przekładamy wszystkie składniki. Zagniatamy ręką. Wkładamy do
woreczka, zamrażalnika na około 10 minut.
Po tym czasie odsłaniamy i przy użyciu drewnianej łyżki
dokładnie mieszamy. ( Również można użyć miksera, jednak na niskich obrotach).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Na
wierz wysypujemy rabarbar. Kruszonkę ścieramy na tarce, na grubych okach.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika [ 180C] i pieczemy około 40-50 minut. Studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz