Banalne a zarazem bardzo smaczne danie, które jest sycące i dostarcza organizmowi wiele dobrych składników odżywczych. Awokado, zwane również smaczliwką, jest znane i cenione przez dietetyków na całym świecie za swe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywne działanie przeciwmiażdżycowe, hipotensyjne.
Składniki:
-> 1 awokado
-> 2 małe jajka
-> sól, pieprz
Wykonanie:
Do tego dania najlepiej jest wybrać dość sporę awokado, które nie jest w 100% dojrzałe.
Awokado
przekrawamy na pół. Wyjmujemy pestkę. W wolną przestrzeń wbijamy po 1
jajku [ nadmiar białka i tak wypłynie]. Jeśli stwierdzimy, że przestrzeń po pestce jest zbyt mała można wydrążyć część owocu przy pomocy łyżeczki. Wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika [200C] na około 12-13 min. Najlepsze gdy żółtko wciąż jest
płynne. Podawać z grzankami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz