Baner

Wyszukaj na blogu

piątek, 29 maja 2015

Limonkowa ricotta z pikantną salsą truskawkową.

Domowa wersja limonkowej Ricotty. Jest to bardzo popularny deser we Włoszech, niestety w Polsce nie zyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Jest lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre! 

 

Składniki:

Placek:

-> 250g sera Ricotta

-> 150g jogurtu greckiego

-> 2 jajka

-> Sok z limonki

-> Skórka z połowy limonki

-> 1-2 łyżki miodu


Salsa:

-> 300 g świeżych truskawek

-> Sok z połowy limonki

-> Szczypta chilli

-> Garść świeżej mięty

-> 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Ricotte przekładamy na durszlak i pozostawiamy na około 30 minut,  tym samym pozbywając się nadmiaru wody. Kolejno przekładamy do miski, dokładamy jogurt grecki, ścieramy skórkę z limonki, oraz wyciskamy sok. Jajka przed dodaniem roztrzepujemy. Dosładzamy miodem i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180C
[ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło.

Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy na drobną kostkę. Siekamy liście mięty. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Salsę wykładamy na placek. Ozdabiamy świeżą miętą. 
Smacznego! 






2 komentarze: