Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 15 września 2015

Pieczony jogurt z musem malinowym

Dziś prosty i bardzo smaczny pieczony jogurt z musem owocowym. Ja wybrałem maliny, który nadały daniu dodatkowej nutki kwaśności. Możecie wybrać dowolne owoce sezonowe.
Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim odwiedzającym bloga, dzięki Wam udało się pokonać magiczną granicę 100.000 wyświetleń! Oby tak dalej :) Teraz przejdźmy do konkretów. 

Składniki(Przepis na 2 porcje):




-> 400g jogurtu greckiego

-> 1 jajko

-> ½ laski świeżej wanilii ( ziarna)

-> 1 łyżeczka miodu

-> Maliny świeże lub mrożone

Wykonanie:
 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C. W tym czasie oddzielamy żółtko od białka. Do misy z jogurtem dodajemy żółtko, miód oraz ziarna z laski wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy. Białko z ubijamy na sztywną pianę z niewielką ilością soli. Wszystko ze sobą łączymy, delikatnie mieszając. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w temperaturze 180C około 40-45 minut. W trakcie pieczenia wrzucamy owoce do rondelka podgrzać. Gotowy jogurt polewać wciąż gorącym sosem.
W trakcie pieczenia starać się nie otwierać piekarnika gdyż jogurt może opaść.







10 komentarzy:

  1. Mmm, pysznie to cudeńko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przepis! Nigdy bym nie pomyślała o jogurcie jako o produkcie do pieczenia. Wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas pieczenia na prawde musi byc taki długi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Do jakiej wysokości wypełnić kokilki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast jogurtu greckiego można użyć zwykłego jogurtu naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt naturalny się nie nada musi być grecki :)

      Usuń
  6. Czy można użyć jogurtu typu greckiego light?;)

    OdpowiedzUsuń