Dziś prosty i bardzo smaczny pieczony jogurt z musem owocowym. Ja wybrałem maliny, który nadały daniu dodatkowej nutki kwaśności. Możecie wybrać dowolne owoce sezonowe.
Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim odwiedzającym bloga, dzięki Wam udało się pokonać magiczną granicę 100.000 wyświetleń! Oby tak dalej :) Teraz przejdźmy do konkretów.
Składniki(Przepis na 2 porcje):
-> 400g jogurtu greckiego
-> 1 jajko
-> ½ laski świeżej wanilii ( ziarna)
-> 1 łyżeczka miodu
-> Maliny świeże lub mrożone
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C. W tym czasie
oddzielamy żółtko od białka. Do misy z jogurtem dodajemy żółtko, miód oraz
ziarna z laski wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy. Białko z ubijamy na
sztywną pianę z niewielką ilością soli. Wszystko ze sobą łączymy, delikatnie
mieszając. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w temperaturze 180C około 40-45
minut. W trakcie pieczenia wrzucamy owoce do rondelka podgrzać. Gotowy jogurt
polewać wciąż gorącym sosem.
W trakcie pieczenia starać się nie otwierać piekarnika gdyż jogurt może opaść.
W trakcie pieczenia starać się nie otwierać piekarnika gdyż jogurt może opaść.
Mmm, pysznie to cudeńko wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle przepis! Nigdy bym nie pomyślała o jogurcie jako o produkcie do pieczenia. Wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia na prawde musi byc taki długi?
OdpowiedzUsuńTak, aby uniknąć płynnego środka :)
UsuńDo jakiej wysokości wypełnić kokilki?
OdpowiedzUsuńOkoło 4/5
UsuńOkoło 4/5
UsuńCzy zamiast jogurtu greckiego można użyć zwykłego jogurtu naturalnego?
OdpowiedzUsuńJogurt naturalny się nie nada musi być grecki :)
UsuńCzy można użyć jogurtu typu greckiego light?;)
OdpowiedzUsuń