Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 24 września 2015

Jesienny kompot z marchwi

Jesienny kompot z marchwi. Z podanych proporcji wychodzi około 1.5l kompotu. Najlepiej podawać lekko schłodzony.



Składniki:

2 marchewki
2 jabłka
8-10 suszonych śliwek
1 cytryna
1 pomarańcza
 1-2 łyżeczki miodu.
1l wody

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skóry. Wrzucamy do wody i gotujemy około 5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej przy pomocy obieraczki) w taki sposób, aby na odwrocie skórki nie było białego miąższu. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki. Gdy jabłka się zagotują wyjmujemy je z wody i wrzucamy marchew wraz ze skórkami pomarańczy oraz wcześniej wypłukane suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Jabłka przekładamy do dzbanka. Gdy kompot skończy się gotować odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy sok z cytrusów oraz opcjonalnie miód. Mieszamy aż do rozpuszczenia. 


1 komentarz: