Jesienny kompot z marchwi. Z podanych proporcji wychodzi około 1.5l kompotu. Najlepiej podawać lekko schłodzony.
Składniki:
2 marchewki
2 jabłka
8-10 suszonych śliwek
1 cytryna
1 pomarańcza
1-2 łyżeczki miodu.
1l wody
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skóry. Wrzucamy do wody i gotujemy około
5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej
przy pomocy obieraczki) w taki sposób, aby na odwrocie skórki nie było białego
miąższu. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki. Gdy jabłka się zagotują
wyjmujemy je z wody i wrzucamy marchew wraz ze skórkami pomarańczy oraz
wcześniej wypłukane suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez około 12-15
minut. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Jabłka przekładamy do dzbanka.
Gdy kompot skończy się gotować odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy sok z
cytrusów oraz opcjonalnie miód. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Z marchewką? LOL:)
OdpowiedzUsuń