Sezon na śliwki nabiera coraz większego rozmachu. Chyba
każdy zna tradycyjne knedle na bazie ziemniaków. Postanowiłem spróbować przygotować je w inny sposób i oto powstały knedle twarogowe ze śliwką.
Składniki:
250g twarogu chudego ( mielonego)
1 jajko
150g mąki
20g cukru waniliowego
Szczypta soli
10-20 śliwek węgierek
Wykonanie:
Wykonanie jest dość proste. Rozpoczynamy pracę od
wydrylowania śliwek, które następnie dokładnie myjemy. Na durszlak wykładamy
twaróg i pozostawiamy na około 30 minut aby obciekł nadmiar wody w nim
zgromadzony. Następnie rozbijamy jajko, które mieszamy z serem, mąką oraz
cukrem i solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Jest ono bardzo lekkiej
konsystencji. Powstałe ciasto można
wykorzystać na dwa sposoby :
rozwałkować ciasto cienko i za pomocą szklanki wykrajać
fragmenty, w które zawijamy nasze śliwki,
bądź urywać fragmenty ciasto i za pomocą dłoni formować
kulki wypełnione owocami.
Następnie wstawiamy do gotującej się wody z niewielką
ilością soli i gotujemy około 6-8 minut.
Podawać z cynamonem bądź jogurtem ( tudzież wariant
mieszany).
aż naszła mnie ochota na knedle :)
OdpowiedzUsuń