Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 22 września 2015

Dietetyczna wersja knedli ( twarogowe ) ze śliwkami.

Sezon na śliwki nabiera coraz większego rozmachu. Chyba każdy zna tradycyjne knedle na bazie ziemniaków. Postanowiłem spróbować  przygotować je w inny sposób  i oto powstały knedle twarogowe ze śliwką. 



 Składniki:

250g twarogu chudego ( mielonego)

1 jajko

150g mąki

20g cukru waniliowego

Szczypta soli

10-20 śliwek węgierek

Wykonanie:

Wykonanie jest dość proste. Rozpoczynamy pracę od wydrylowania śliwek, które następnie dokładnie myjemy. Na durszlak wykładamy twaróg i pozostawiamy na około 30 minut aby obciekł nadmiar wody w nim zgromadzony. Następnie rozbijamy jajko, które mieszamy z serem, mąką oraz cukrem i solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Jest ono bardzo lekkiej konsystencji.  Powstałe ciasto można wykorzystać na dwa sposoby :

rozwałkować ciasto cienko i za pomocą szklanki wykrajać fragmenty, w które zawijamy nasze śliwki,

bądź urywać fragmenty ciasto i za pomocą dłoni formować kulki wypełnione owocami.

Następnie wstawiamy do gotującej się wody z niewielką ilością soli i gotujemy około 6-8 minut.

Podawać z cynamonem bądź jogurtem ( tudzież wariant mieszany).





1 komentarz: