Składniki:
-> 300 g lekkiego serka wiejskiego
->300-350g pomidorków koktajlowych
-> ½ cytryny
-> 1 łyżka oliwy z oliwek
-> 1 łyżka octu balsamicznego
-> Świeża bazylia
-> Sól, pieprz,
Wykonanie:
Pomidorki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy
na pół. Przekładamy do naczynia, dodajemy świeżą bazylię, oliwę z oliwek, ocet
balsamiczny, sól, pieprz oraz sok z połowy cytryny [jeśli ktoś woli mniej
kwaśne smaki, można dodać mniej soku]. Dokładnie mieszamy.
Na dno talerza
ścieramy skórkę z połowy cytryny, na nią wylewamy serek wiejski. Przekładamy
pomidory z dressingiem. Przed zjedzeniem można dodatkowo schłodzić w
lodówce. Jako dodatek polecam bagietkę z
masłem czosnkowym.
Uwielbiam sałatki na bazie serka wiejskiego <3 Zawsze też daję do nich pomidorki, przepyszne i piękne połączenie :)
OdpowiedzUsuń