Baner

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 13 lipca 2015

Fasolowe muffiny w 2 odsłonach.

Przepis na około 10 babeczek.



Składniki:

Ciasto:
1 puszka białej fasoli ( 250g)
4 jajka
20g górskiego kakao
30-35g stewii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Wierzch: [ 2 wersje]

1)    Tabliczkę czekolady z 70% zawartością kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem stewii oraz niewielkiej ilości wody, aby otrzymać półpłynna konsystencję.
2)    Około 200g twarogu, który najpierw blendujemy, następnie dodajemy kilka łyżek mleka [ w zależności od gęstości sera], 2 płaskie łyżki stewii, ubijamy do uzyskania konsystencji kremu.

Wykonanie:
Fasolę wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do fasoli, dosypujemy kakao. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem stewii.  Przekładamy do masy z fasoli, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Formę na muffinki wykładamy na około ¾ wysokości. Pieczemy przez 18 minut. Wierzch dekorujemy czekoladą lub masą z twarogu. Posypujemy świeżymi, sezonowymi owocami.  
Smacznego!  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz