Jaglano-serowe kluski z sosem truskawkowym.( 2 porcje)
-> 200g chudego twarogu
->100g kaszy jaglanej
->Garść mięty
->Szklanka mleka
-> 1-2 łyżeczki miodu
-> 100g mąki pełnoziarnistej
-> 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-> 1 jajko
-> 300g truskawek
Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą. W między czasie
grzejemy mleko i przekładamy do niego kaszę. Gotujemy około 15-20 minut. Ostudzoną
kaszę przesypujemy do misy blendera, dodajemy rozdrobiony w rękach twaróg, miód
oraz świeżą mięte. Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy
jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które
dzielimy na małe kawałki. Zagotowujemy
wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około 4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki.
W tym czasie możemy przygotować mus z owoców, którym
polejemy nasze kluski.
Smacznego! :)
świetne kluseczki, a z truskawkami najlepsze!
OdpowiedzUsuńDZIŚ ROBIĘ!
OdpowiedzUsuńChyba sprobuje.
OdpowiedzUsuńZapraszam di mnie:
estry-marty.blogspot.com
super przepis :)
OdpowiedzUsuń