Baner

Wyszukaj na blogu

niedziela, 7 czerwca 2015

Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym





Jaglano-serowe kluski z sosem truskawkowym.( 2 porcje)


-> 200g chudego twarogu

->100g kaszy jaglanej

->Garść mięty

->Szklanka mleka

-> 1-2 łyżeczki miodu

-> 100g mąki pełnoziarnistej

-> 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

-> 1 jajko

-> 300g truskawek

Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą. W między czasie grzejemy mleko i przekładamy do niego kaszę. Gotujemy około 15-20 minut. Ostudzoną kaszę przesypujemy do misy blendera, dodajemy rozdrobiony w rękach twaróg, miód oraz świeżą mięte. Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.  Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około  4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki.


W tym czasie możemy przygotować mus z owoców, którym polejemy nasze kluski. 

Smacznego! :)





4 komentarze: