Obecnie sezon na cukinie zbliża się wielkimi krokami więc dlaczego nie wykorzystać jej zamiast ziemniaków!? Oto drobny pomysł!
Składniki:
-> 1 średnia cukinia
-> 1 łyżeczka oliwy z oliwek
-> ½ kostki sera mozzarella
-> 1-2 łyżeczki sezamu.
Wykonanie:
Cukinię dokładnie płuczemy. Odkrawamy końcówki, które nie będą nam potrzebne. Nastawiamy
piekarnik na 180C. Cukinię kroimy na talarki grubości około 0.5-1 cm. Ustawiamy
na blaszy i polewamy oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem . Wkładamy do
piekarnika na 7-10 minut. W tym czasie sezam prażymy na suchej, rozgrzanej
patelni a ser mozzarella trzemy na grubych okach. Wyjmujemy podpieczoną cukinię
układamy na niej ser a wierz posypujemy sezamem. Ponownie wkładamy do
piekarnika na około 20-25 minut w zależności od grubości plastrów.
Smacznie! ;-)))
OdpowiedzUsuń