Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 17 maja 2017

Jogurtowiec na bakaliowym spodzie

Po raz kolejny wykorzystuje w mojej kuchni suszone morele... W ostatnim przepisie wspomniałem o ich dobroczynnym wpływie na działanie naszego organizmu. Skoro tak jest to trzeba jak najwięcej ich jeść...jednak pamiętajcie z rozwagą - suszone owoce to spory zastrzyk cukrów ;)
Składniki:

Spód

-> 1.5  szklanki płatków owsianych
-> 1/2 szklanki suszonych moreli
-> 3 łyżki oleju kokosowego
-> 2 łyżki kakao
-> 2 łyżki wiórek kokosowych

Masa:

-> 450g jogurtu naturalnego
-> 200g serka wiejskiego
-> 3 łyżki miodu
-> 3 łyżki żelatyny

Do dekoracji:
 
-> Kiwi
-> Starta czekolada

Wykonanie:

Daktyle należy namoczyć przez minimum 30-40 minut. Następnie przekładamy do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Wysypujemy na dno formy i dokładnie ugniatamy do jej brzegów. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Wykonanie masy rozpoczynamy od zblendowania jogurtu razem z serkiem wiejskim. Kolejno dodajemy miód. Żelatynę zalewamy wodą i czekamy aż napęcznieje. Lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i stopniowo dodajemy troszkę masy, ciągle mieszając.  Przygotowaną żelatynę przekładamy w całości do masy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i do lodówki. Wierzch dekorujemy według uznania.



Wszystkie produkty możecie znaleźć na stronie http://greenfamily.pl/

1 komentarz:

  1. Pierwszy raz widzę coś takiego, ale zdecydowanie mi się podoba. Jutro spróbuję zrobić, oby się udało :)

    OdpowiedzUsuń