Witajcie :D W dzisiejszej propozycji wykorzystanie szpinaku do dań na słodko. Piękne, zielone naleśniki zaskoczą niejedną osobę nie tylko wyglądem, lecz również smakiem!
Składniki:
Ciasto:
> 100g świeżego szpinaku
-> 1,5-2 szklanki mleka
-> 1 jajko
-> 1-1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka oliwy
-> Niewielka ilość soli
-> 1,5-2 szklanki mleka
-> 1 jajko
-> 1-1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka oliwy
-> Niewielka ilość soli
-> 1 łyżeczka miodu
-> 2-3 krople ekstraktu wanioliowego
Farsz:
-> 200g chudego twarożku
-> 100g jogurtu greckiego
-> 2 pomarańcze
-> Pestki granatu
-> Migdały
Wykonanie:
Świeży szpinak należy dokładnie zblendować z mlekiem. Następnie dodajemy
jajko, oliwę, sól z cukrem oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy stopniowo
dodając mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą gęstą śmietanę.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony po około 1-2
minuty.
W tym czasie twarożek mieszamy z jogurtem greckim dodajemy 1 łyżeczkę miodu.
W tym czasie twarożek mieszamy z jogurtem greckim dodajemy 1 łyżeczkę miodu.
Naleśniki smarujemy serem i składamy. Na wierzch układamy pokrojone
pomarańcze, dodajemy granat i migdały!
Smacznego!
Ale śliczne!
OdpowiedzUsuńCudowny kolor. Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPiękne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo energetycznie ;)
OdpowiedzUsuńNa zimno też będą smaczne? :)
OdpowiedzUsuń