W końcu chwila wytchnienia od codziennych obowiązków umożliwia mi oddanie trochę czasu na coś, co sprawia mi przyjemność. Dziś proponuję niecodzienne połączenie bazylii z kiwi w postaci ciasta.. Ponadto interesujący spód ciasta owsiano-migdałowy... W domu ostała się już niemal pusta blacha.. Mam nadzieję, że Wam podobnie przypadnie do gustu :)
Składniki:
-> 200g płatków owsianych
-> 50g płatków migdałowych
-> 2 banany
-> 1kg sera do serników
-> 3-4 łyżeczki
żelatyny
-> 3 kiwi
-> 3 doniczki bazylii
-> 40 ml oleju kokosowego
-> jagody goji
-> czekolada gorzka
Wykonanie:
Płatki owsiane, migdały oraz banany blendujemy razem na
gładką masę. Wykładamy spód tortownicy i wkładamy do lodówki na około 2-3h.
Następnie bazylie, kiwi oraz olej kokosowy blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Ser przekładamy do misy miksujemy z zieloną masą oraz żelatyną. Całość wylewamy na spód w tortownicy. Chłodzimy najlepiej całą noc. Dekorujemy brzegi rozpuszczoną czekoladą, pokrojonym kiwi oraz jagodami goji.
Następnie bazylie, kiwi oraz olej kokosowy blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Ser przekładamy do misy miksujemy z zieloną masą oraz żelatyną. Całość wylewamy na spód w tortownicy. Chłodzimy najlepiej całą noc. Dekorujemy brzegi rozpuszczoną czekoladą, pokrojonym kiwi oraz jagodami goji.
Smacznego!
Bardzo ciekawe smaki, nie pomyślałabym, że można je tak połączyć :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki
OdpowiedzUsuń