Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb bananowo z nasionami chia

Chleb bananowy, nada się jako idealna przekąska do pracy jak i kawy. Bardzo sycące danie długo uchroni nas od głodu. 





Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklaka mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
3 banany (dojrzałe)
Garść orzechów włoskich
½ szklanki jagód goji
1 łyżeczka nasion chia

Wykonanie:

Przed rozpoczęciem nastawiamy piekarnik na 180C. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem kokosowym ( może być również masło) i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy razem do miski.  W drugim naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy jajko oraz roztopiony ( przestudzony) olej kokosowy. Łączymy ze sobą. Powoli dodajemy do suchych składników, dokładnie ze sobą łącząc. Następnie wsypujemy jagody oraz rozdrobnione orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy około 55-60 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy – można użyć jagód oraz owoców liofilizowanych, bądź też czekolady ( nie dekorujemy przed pieczeniem – może się przypalić). 






2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. A ta forma prześliczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię chlebki bananowe, a Twoja wersja super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń