Chleb bananowy, nada się jako idealna przekąska do pracy jak
i kawy. Bardzo sycące danie długo uchroni nas od głodu.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklaka mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
3 banany (dojrzałe)
Garść orzechów włoskich
½ szklanki jagód goji
1 łyżeczka nasion chia
Wykonanie:
Przed rozpoczęciem nastawiamy piekarnik na 180C. Formę do
pieczenia chleba smarujemy olejem kokosowym ( może być również masło) i wykładamy
papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy razem do miski. W drugim naczyniu rozdrabniamy widelcem
banany, dodajemy jajko oraz roztopiony ( przestudzony) olej kokosowy. Łączymy
ze sobą. Powoli dodajemy do suchych składników, dokładnie ze sobą łącząc.
Następnie wsypujemy jagody oraz rozdrobnione orzechy. Przekładamy do formy i
pieczemy około 55-60 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy
– można użyć jagód oraz owoców liofilizowanych, bądź też czekolady ( nie
dekorujemy przed pieczeniem – może się przypalić).
Wygląda pysznie. A ta forma prześliczna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chlebki bananowe, a Twoja wersja super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń