Baner

Wyszukaj na blogu

niedziela, 8 listopada 2015

Bananowy suflet około 170kcal

Zgodnie z obietnicą będę starał się w miarę regularnie uzupełniać bloga nowymi przepisami. Dziś proponuję wykonanie sufletu na słodko w wersji z bananem.
Lekki, smaczny i mega prosty w przygotowaniu. Prawidłowo przygotowany suflet powinien mieć puszystą konsystencję, lecz na tyle stabilną, aby po wbiciu łyżki utrzymywała  ona pozycję pionową. 



Składniki ( 2 porcje) :

-> 1 banan
-> 2 jajka
-> Kilka ziaren wanilii
-> 1 łyżeczka miodu
-> 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180C. Banana obieramy ze skórki i przekładamy do półmiska, do którego dodajemy wanilię oraz miód. Rozdrabniamy przy użyciu widelca na jednolitą papkę. Oddzielamy żółtka od białek.  Żółtka dodajemy do banana, dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.  Kolejno sztywne białka przekładamy do półmiska z bananem i delikatnie ze sobą łączymy. Wyjmujemy kokilki z lodówki i wypełniamy je masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 10-12 minut.
Smacznego ! :)








2 komentarze:

  1. Nie mam kokilek, mam za to sylikonowe foremki do muffinek i filizanki odporne na pieczenie, moge w nich? ;)

    OdpowiedzUsuń