Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 15 kwietnia 2017

Szpinakowa babka

Święta już tuż tuż, odliczamy godziny, w każdej kuchni aż wrze od przygotowań na ten szczególny dzień. Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć babki! Może w tym roku w nieco innej odsłonie? 



 
Składniki [ keksówka]
-> 100ml oliwy
-> 150g świeżego szpinaku
-> 150g mąki
-> 2 jajka
-> 3-4 łyżki miodu
-> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-> szczypta soli
-> kilka kropli esencji waniliowej
Polewa :
[Domowa czekolada] - przepis na blogu :)
Maliny

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie myjemy oraz osuszamy szpinak, który następnie przekładamy do misy blendera. Zalewamy oliwą, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy jajka, miód oraz esencję waniliową, ciągle mieszając ze sobą. Następnie wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułą do czasu, aż się ze sobą połączą. Wylewamy do formy i pieczemy około 40-45 min. ( do suchego patyka).
*opcjonalnie można również dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
Ostudzone ciasto dekorujemy domową czekoladą oraz malinami.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz