Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 19 kwietnia 2017

Babeczki bananowo-owsiane z masą jogurtową

Święta, święta i po świętach... Pora wrócić do codziennych obowiązków oraz przyjemności.. Niewątpliwie jedną z nich jest przygotowanie pysznego, zdrowego deseru! Cały pomysł na babeczki zrodził się po rozpoczęciu współpracy z jednym ze sklepów oferujących bogatą paletę  interesujących produktów spożywczych. http://greenfamily.pl/

Z całej paczki na pierwszy plan wysunęły się suszone morele przez wielu niedoceniane, które mają udowodniony wpływ na obniżanie ciśnienia tętniczego, zwalczają nadkwasotę, a także opóźniają procesy starzenia. Można by tak długo wymieniać.. a najlepiej zwyczajnie spróbować! :)




Składniki:
 
-> 4 banany
-> 2 szklanki płatków owsianych
-> 1 jajko
-> 2 łyżki miodu
Masa
-> 500g jogurtu greckiego
-> ½ opakowania galaretki cytrynowej
-> 2-3 łyżki miodu
Dekoracja:
-> dżem np. truskawkowy
-> maliny
-> kiwi
-> czekolada mleczna
-> suszone morele

Wykonanie:
 
Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany i przekładamy je do misy. Rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy jajko, miód. Wszystko mieszamy. Wsypujemy płatki owsiane i dokładnie ze sobą mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych i dociskamy tak, aby powstało zagłębienie. Pieczemy około 18-20 minut. Przekładamy do wystudzenia.
Jogurty do masy przekładamy na gazę rozpościerającą się nad miską, przykrywamy i pozostawiamy najlepiej na całą noc, aż nadmiar serwatki spłynie. Gęsty twór przekładamy do miski, dodajemy miód oraz rozpuszczoną  (ostudzoną) galaretkę w  ½ szklance wody, miksujemy wszystko.
Na spód babeczki wykładamy dżem na to 1 łyżkę kremu oraz stroimy owocami i czekoladą.

Smacznego!   












Wszystkie produkty, oraz wiele innych znajdziecie na
http://greenfamily.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz