Składniki:
-> 200g świeżego szpinaku
-> 2 szklanki mąki tortowej ( może być 1 ½ w zależności od
szpinaku)
-> ½ szklanki cukru kokosowego
-> 2 jajka
-> ¾ szklanki oleju
-> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-> Kilka kropel aromatu waniliowego
Krem jogurtowy :
-> 2 opakowania jogurtu greckiego
-> 1 galaretka ( preferowana agrestowa)
-> 1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przełożyć do
blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby
skapał nadmiar wody. Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto rozpoczynamy od
ucierania całych jajek razem z cukrem. Kolejno ciągła stróżką dodajemy olej, aż
do połączenia się składników. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy przesianą
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromatem waniliowym. Na najniższych
obrotach miksujemy, aż do połączenia się składników. Dodajemy szpinak i łyżką
mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do formy, wcześniej
wyłożonej papierem, bądź wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy
około 60 minut. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Odkrawamy wierzch
ciasta i w palcach rozdrabniamy do miski. Pozostałą część przekrajamy na pół.
Masa:
Należy przygotować gazę, na która wylewamy jogurt i
pozostawiamy najlepiej na całą noc (im dłużej tym więcej serwatki spłynie).
Kolejno szybkim ruchem przekładamy masę do misy, miksujemy przez kilka minut dodając stopniowo
cukier. Pod koniec ciągiem wlewamy rozpuszczoną galaretkę ( letnia woda, około
1/3 wody na opakowanie), miksując do połączenia się składników.
Kolejność składania ciasta
1 część placka – masa – 2 część placka – masa – rozdrobione
ciasto – pestki granatu
Produkty, mogą Państwo znaleźć
https://biogo.pl/
Serdecznie polecam i zapraszam!
Produkty, mogą Państwo znaleźć
https://biogo.pl/
Serdecznie polecam i zapraszam!
Uwielbiam to ciasto ;) Co prawda robiłam z nieco innym kremem, ale Twój przepis też ciekawy :)
OdpowiedzUsuń