Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 11 października 2016

Jogurt matcha z pieczonym grejpfrutem.

Nazwa wzięła się od głównego składnika – herbaty matcha. Słowem wstępu, jest to ostatnio bardzo popularna na całym świecie japońska herbata, uważana za jedną z najzdrowszych.  Występująca w postaci proszku. W kuchni znalazła zastosowanie począwszy od śniadań aż po wypieki.  Jej sekret tkwi w bogactwie witamin oraz przeciwutleniaczy.
Dziś chciałbym Wam zaproponować proste śniadanie z wykorzystaniem herbaty matcha oraz grejpfruta w nieco innej odsłonie.  Tajemnica tkwi w oryginalnym smaku grejpfruta, który podobnie jak inne owoce w procesie pieczenia staje się bardzo słodki.



Składniki:

-> 1 jogurt grecki
-> ½ łyżeczki herbaty matcha
-> 1 grejpfrut
-> 1-2 łyżeczki miodu
-> Cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
-> Kilka orzechów włoskich

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180C. W tym czasie obieramy i kroimy grejpfruta w paski grubości 1-2 cm. Układamy w formie do pieczenia. W małej miseczce ( kieliszku) mieszamy cynamon z kardamonem i gałką muszkatołową). Posypujemy plastry owocu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min
(aż cynamon się skarmelizuje).  W osobnej miseczce mieszamy jogurt z herbatą matcha, miodem i odrobiną soku z limonki. Przekładamy do miseczki, nakładamy grejpfrut, posypujemy orzechami.

Smacznego! 




Produkty użyte w przepisie znajdziesz w sklepie biogo.pl
oraz wiele innych ciekawych produktów! 

1 komentarz: