Nazwa wzięła się od głównego składnika – herbaty matcha.
Słowem wstępu, jest to ostatnio bardzo popularna na całym świecie japońska
herbata, uważana za jedną z najzdrowszych. Występująca w postaci proszku. W kuchni
znalazła zastosowanie począwszy od śniadań aż po wypieki. Jej sekret tkwi w bogactwie witamin oraz
przeciwutleniaczy.
Dziś chciałbym Wam zaproponować proste śniadanie z
wykorzystaniem herbaty matcha oraz grejpfruta w nieco innej odsłonie. Tajemnica tkwi w oryginalnym smaku
grejpfruta, który podobnie jak inne owoce w procesie pieczenia staje się bardzo
słodki.
Składniki:
-> 1 jogurt grecki
-> ½ łyżeczki herbaty matcha
-> 1 grejpfrut
-> 1-2 łyżeczki miodu
-> Cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
-> Kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180C. W tym czasie obieramy i kroimy
grejpfruta w paski grubości 1-2 cm. Układamy w formie do pieczenia. W małej
miseczce ( kieliszku) mieszamy cynamon z kardamonem i gałką muszkatołową).
Posypujemy plastry owocu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min
(aż cynamon się skarmelizuje). W osobnej miseczce mieszamy jogurt z herbatą matcha, miodem i odrobiną soku z limonki. Przekładamy do miseczki, nakładamy grejpfrut, posypujemy orzechami.
(aż cynamon się skarmelizuje). W osobnej miseczce mieszamy jogurt z herbatą matcha, miodem i odrobiną soku z limonki. Przekładamy do miseczki, nakładamy grejpfrut, posypujemy orzechami.
Smacznego!
Produkty użyte w przepisie znajdziesz w sklepie biogo.pl
oraz wiele innych ciekawych produktów!
oraz wiele innych ciekawych produktów!
Kolor ma cudny :)
OdpowiedzUsuń