Składniki:
-> 1 jajko
-> 100g mąki wieloziarnistej
-> 150ml mleka
-> 1 łyżeczka miodu
-> Szczypta soli
-> 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
-> 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
Wykonanie:
W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
Suche składniki mieszamy z mlekiem, masłem oraz miodem. Następnie dodajemy
jajko ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany.
W razie potrzeby dodać mąki/mleka.
W razie potrzeby dodać mąki/mleka.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością masła i na średnim
ogniu smażymy kilka minut z każdej
strony ( do uzyskania złotego koloru).
Propozycja podania z domowym sosem karmelowym, przepis
znajdziecie tutaj.
Zamawiam na jutro takie placuszki! ;)
OdpowiedzUsuń