Baner

Wyszukaj na blogu

piątek, 5 lutego 2016

Jaglane tiramisu ( wersja light).

Jaglane tiramisu deser, który jest zdrowszą i mniej kaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu.




Składniki:


->100g kaszy jaglanej

-> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny)

-> 4 łyżeczki miodu

-> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

-> Sok z ½ cytryny

-> 50ml wody

-> Kakao ciemne, skórka z cytryny


Wykonanie:


Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy i studzimy. W tym czasie należy zagotować wodę, w której parzymy kawę. Serek przekładamy do większego naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz miód ( około 3-4 łyżeczek). Najlepiej robić to stopniowo i w trakcie degustować czy balans kwas-słodycz jest dla Was odpowiedni. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Do przestudzonej kaszy dodajemy napar z kawy oraz łyżeczkę miodu. Wszystko mieszamy dokładnie. Wykładamy dno pucharków. Przekładamy do lodówki na około 30 minut.

Na bazę wykładamy serek cytrynowo-miodowy i ustawiamy w lodówce na minimum godzinę ( ja swoje pozostawiłem na całą noc, im dłużej tym lepiej).

 Na wierzch sypiemy kakao oraz niewielką ilość skórki z cytryny, dodatkowo do dekoracji można ułożyć listek świeżej mięty.

Smacznego!







8 komentarzy:

  1. już mnie kupiłeś tym tiramisu! :) zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, wygląda pysznie. Niestety serek homogenizowany nie jest zdrowy, jak myślisz czym można go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. padła poniżej propozycja, aby zastąpić jogurtem greckim :)

      Usuń
  3. Ja bym zastąpiła jogurtem naturalnym typu ?grecki.Co myslisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że też może być! :) Koniecznie daj znać jak zrobisz :)

      Usuń